torsdag 17 januari 2008

Vårat Rosarium

Lite tankar bakom vårat Rosarie som vi byggde sommaren 2006.
Det var den sommaren så varmt att färgen nästan torkade på penseln och man själv var nära att få värmeslag. ( När man idag tittar ut genom fönstret kan man ju undra vad man gnällde för ).

Smal thughts about our Rosegarden who we build summer 2006.
That summer it was real hot.Att detta ska föreställa ett prunkande Rosarium är svårt att tänka sig nu i Januari.
Men jag lovar att det både blommar och växer otroligt frodigt på både våren och sommaren,
först med lökar senare med Pioner och sen med Rosor och Clematis. I mitten av rosariet planterades en Paraplyalm "Ulmus glabra Pendula Horizontalis" som med tiden ska bilda ett stort paraply över Rosariet. Det finns även två 10 åriga Äppelträd.
Vi har alltid tyckt om rosor men dom vanliga trädgårdsrosorna som fanns för några år sen var ingen höjdare, dom frös offtast ner på vintern och blommade därför dåligt.
That this is a green oasis whith bulps, Paeonys, Roses and Clematis in the summer is hard to belive on thise fotos from January.
We start to builed a fence for pretections from wilde animales and hard winds, and some higher for climbroses.
It was a succsess when the Roses from Canada comes to Sweden.
The are hardy and healthy, we have alot of them.
We have in the center plant a Ulmus glabra pendula.

Vi bestämde oss för att med hjälp av ett staket både kunna skydda mot vilt men också för att ge rosorna precis den miljön som dom vill ha dvs skydd for starka vindar men inte stillastående luft som uppmuntrar sjukdommar.Byggde även flera bågar och stolpar till klängerrosor för att på det viset få upp höjden och skapa rumskänsla.
Det visade sig vara ett bra drag för rosorna har bara på två år blivit både stora och blommar bra. Nu ska vi tillägga att dom "fina" trädgårdsrosarna inte är planterade utan gamla beprövade rossorter men också dom nya Kanadensiska rosorna som vi varmt rekomenderar.
Kanadensisk ros som jag inte har namnet på.
Fylld Kanelros som jag fått ifrån norra sverige som stickling.
Vi kommer att under våren och sommaren att dokumentera det som händer här inne,
i ett av våra blommande trädgårdsrum.
We come back for more information about our Rosgarden, ones of our gardenrooms, in the spring and summer.
MVH Ken

1 kommentar:

Linda Lunda sa...

Jag måste säga att jag är stum av förundran över er trädgård. Era ord målar upp sommarens skönhet och jag kan riktigt se det framför mig.... det röda klättertornet med sin vackra knopp uppetill är så vackert.
Den fylld kanelrosen ser underbar ut! Kan ni inte visa något fult någon gång .... hihi... så jag kan få tycka... bläää... någon gång.... men det är väl ingen risk?
Linda