söndag 23 augusti 2009

Sen sommar yra...Late summer feelings..

Aronia prunifolia "Viking"

En aronia på stam som nu har hela trädet fullt med frukter, men bara för en kort stund. Så fort dom mognat är fåglarna som tokiga efter dom. Aronian på stam är också ett av dom träd vi varmt rekomenderar, jättefin blomning, friskt bladverk och sen på sensommaren dom svarta frukterna.

One aronia as tree that we can recomend. The black berrys is a favorit for the birds.

Lysimachia clethroides Vitlysing

Aralia racemosa Lundaralia

Lundaralia börjar nu få sina svarta bär. En rolig "perenn" fryser ner varge år kommer på våren med kraftiga grenar från marken som vid sen frost på våren skadas lätt. Man får skydda den lite med väv. Den blir ca 1,5 m hög och får stora blomklasar under sommaren som sen övergår till svarta frukter. Mycket dekorativ.

The Aralia has soon gets it's black berrys. It is a nice "perrenial" it starts from the ground early in the spring. If it is late frost nights you may cower it. It beacomes around 1,5 meters high and gets large White flowers early in the summer that later turns to black berrys. Rader nice plant and very decorativ.

Echinacea "Green Envy"

Lilium "Latvia"

Visst finns det fortfarande riktiga skönheter i trädgården.

Off course they are still real beautys in the garden.

Det syns på ljuset att vi börjar komma in i ett annat skede på året, det blir liksom lägre och luften klarare fast det fortfarande är varmt.

You can see on the light that we are in a different time of the year, it's so to speak lower lights and the air is brighter even if it still warm.

Om man ska tyda svenska gamla skrönor så sägs det att när det är mycket rönnbär så blir det en kall vinter....oj oj oj då kommer vi att få det regält kallt! Här är det så mycket rönnbär att grenarna går av.

If you shall go after old swedish story, that says that if there is a lot of berry on the Sambucus, you shall expect a hard winter.....Oh my good! then we will have a hard winter. Here were we live are the trees full of them.
.
Rhododendron "Gold Flimmer"
.
Nog för att det är kul när det växer bra...men inte för bra! Våra Rhoddisar har växt ordentligt i år, två års tillväxt på en och samma. Det bådar inte bra inför vintern. Här på dom syd svenska höglanden kommer den första frosten i slutet av augusti. Det blir svårt för dom att avveda sig ordentligt.

It's nice when the plants groow well, but not to well! Our Rhododendron has grown two years growing in the same year. It's not good, they may get some problem during the winter. Here in the South west highlands of Sweden the first frost nights comes in the late august. I'l hope they manage.

Ken

25 kommentarer:

sweet bay sa...

That Aronia has lovely black fruit. The Aronia that grows on my farm (arbutifolia) has red fruits that the birds won't eat, they're so astringent. I'll have to check out Aronia prunifolium.

Pam/Digging sa...

Your images give me hope that we in central Texas can hang on until fall. Though a first frost in August sounds incredible to this southerner, I am admiring your autumnal light and late-season berries.

AnnCharlotte sa...

Jag blir lite grön av avudsjuka;)
Green envy är verkligen läcker.

Hannele sa...

Finns det Aronia med olika namn..
Ha det gott, kram.

Bland Blommorna sa...

Hittade hit via Allt om Trädgård och det är jag glad för :-) Ni är en av inspirationerna för min nystartade blogg. Tack.

Ingela på fröst sa...

Härliga bilder..., man märker nu att ljuset är annorlunda särskilt i norrland.

Aronian... finns den även i en rödbladig sort? Svartaronia hittar jag men den har gröna blad.

gittan sa...

Usch ja, ska vi tyda rönnens bär så blir det en kall vinter! Så vacker er trädgård är nu (också)! Vitlysingen, sprider den sig hejdlöst? Eller är jag fel på det... Den är så vacker, men jag vill inte plantera mer som får "jagas" för att inte dyka upp överallt.

Villa Solgården sa...

Vad glad jag blir över att hittat till er trädgårdsblogg! Er trädgård är nämligen min favorit bland trädgårdar som varit med i olika tidningar. Om ni visste vilken inspiration jag fick av ett reportage i en tidning i vintras när jag tyckte det var som dystrast! Började genast göra ritningar på vår ganska stora trädgård som vi inte påbörjat förrän den här sommaren, vår andra sommar i huset.

Ha det så härligt i er vackra trädgård!

Ester sa...

Håller med om att ljuset är annorlunda - och luften. Gräsmattan torkar inte förrän efter lunch och det ligger lite vemod över alltsammans. Jag klipper och klipper för att hålla rabatterna någorlunda fräscha, men det går inte att komma ifrån att en del växter har gjort sitt för i år.
Min vitlysing har jag tämjt i en bottenlös hink. Det gillar den inte alls, men den får stå där och tjura bäst den vill. Den överlever i alla fall, även om den inte blir så stor. Och väldigt vacker är den ju i båda storlekarna!
Kram Ester

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Visst är det härligt när luften blir klarare och friskare, det är en ren fröjd att vistas ute så här års.
Echinacea "Green Envy" ser bara för läcker ut!
Ha en fin vecka,
Lydia

Annika Christensen sa...

Underbart är det nu den bästa tiden och sept är ännu bättre.
Ses
Annika

Med fingrarna i (j)orden sa...

Lite envy blir det när jag ser er Green Envy - men jag hittade en miniplanta som jag frösått (resten har nog sniglarna tagit). Så jag håller tummarna för att jag ska få det lika fint som ni på åtminstone en plätt.
Kul med den uppstammade aronian, jättefin. Hoppas rhoddisarna och de andra hinner mogna av. Frosten får gärna dröja lite till, eller hur?
Kommer ni till Sofiero i år vet ni var jag finns - och är självklart välkomna. Så nu kom jag i alla fall ihåg det (så ledsen att jag glömde bjuda in er i fjol).
Eva

lillakolonistugan sa...

Säg som det är Ken..du gillar att ha en vän som är en Lo..Lo..Ella eller hur :)
Det har legat i träda i några år och bara blommat upp igen Härligt!

Efter besöket hos er så pratar vi nästan bara rabatter och växter och snickrar på stöd/insynskydd som bara den..vi har knappt tid att arbeta:)

PS:Har ni vägarna förbi snart?

Kram från oss i Götet

Helena Ljunggren sa...

Green Envy var helt klart en nyhet för mig. Vilken otroligt läcker blomma!!

www.helenaljunggren.com

Anja sa...

'Green Envy' har även jag.Dock verkar den trög i min lite sydsluttande rabatt (har ni tips tar jag tacksamt emot)!
Vilka fina sensommarbilder - och visst är ljuset vackert just nu?
Brukar ni förlänga säsongen lite genom att täcka växter mot de första frostnätterna? Det konstiga är att bara de första frostknäpparna väl är över kan hösten fortsätta frostfritt ett bra tag och då är det ju roligt att ha lite fräsch växter kvar ett par veckor till./Anja

Moa sa...

Mycket vackert det finns ännu.. bara mustigare och härligare på nåt sätt. Både 'Green envy' och 'Goldflimmer' har jag, den senare har växt bra här också.. men den har tynat i två år så i höstas efter omplantering med ny jord så fick den en sista chans.. och det hörde den nog för den har växt väldans bra. Men kanske jag inte ska ropa hej än då? eftersom de ska klara vintern också de späda skotten.. Ha det gott Monica

Frances sa...

Hi Ken and Carina, your light does indeed look very different! Pretty and makes photo taking wonderful. I also grow A. Viking. It is a joy in our garden too. And our sambucus are loaded with berries as well! Uh oh, better stock up on wool socks! :-)
Frances

Annika Christensen sa...

Gå och lägg dig och dröm fina drömmar om ärtor bönor tre vita hönor som värper 3 ägg vid en ladgårdsvägg......

annika

essemia sa...

Jag blir helt sjuk när jag tittar på era bilder. Den där vitlysingen måste bara in i min trädgård!
Hoppas ni har en bra dag.
Kram Elzie

Glädjekällan sa...

Ni har verkligen lyckats få till det på alla sätt, grattis till den förmågan. Bara så fint!
Ni kan ni....
Ha det gott
Birgitta

malin sa...

Vilka vackra bilder!
Och jag håller med AnnCharlott här nere!
Green envy gör en grön av vaundsjuka:)

Börjelundskan sa...

Hej på er små trädgårdsnissar!

Här går jag och skrotar bland mitt skrot som vi köpte, W har gjort färdigt min skrotkrona nu, så det är bara att dekorera. Jag springer mellan trädgårdsbestyren och skrotskapandet.. + allt pysslande inomhus. Vet du,... man får såååå mycke inspiration från er så jag vet inte hur detta ska sluta.... undrar om det finns en sluten avdelning för pysslare??
*hihi*

Ha en mysig fredagskväll!
Kraaaam Cin

Växthusmadam sa...

Ja, visst är det så att hösten bjuder på mycket fint i trädgården! Fjärilarna är helt tokiga i Echinacea och fladdrar omkring i rabatten!
Växthusmadam

Börjelundskan sa...

Näääää häää,.... ja lovar, inga tanttjoffs i håret här inte, fast jag skulle nog behöva ett gäng *fniss* men då skulle väl W få spader.

Hoppas ni har haft en givande dag på trädgårdsmässan, (för det var väl i dag?) med massor av inspiration och kanske nån ny liten goding som ni kan plantera ut i "Edens Lustgård"

Kraam på er. Cin

Magica sa...

Åh Green Envy, den ger lika mycket cravings som green halo *fniss*

Fina bilder, som vanligt!