söndag 17 februari 2008

Carinas funderingar kring trädgårdsåret 2008

Sitter här och funderar över vad trädgårdsåret 2008 kommer att erbjuda, och i år liksom andra år har jag stora förväntningar.
Jag önskar att min "trädgårdsmästare" som jag delar min trädgård med kommer att få tid (och ork) att bygga en del av dom ideer jag har.
Jag ser trädgården som vårt hem, där jag vill inreda trädgårdsrummen med färg och form.
Har alltid önskat mig en säng i trädgården där man kan ligga och vila sig.
Hittade en vit järnsäng i höstas, den vill jag ha i vandrande skugga under ett Cladastis träd i den vita trädgården, men eftersom det inte är ett träd ännu så får sängen bli till ett dekorativt blickfång med dekorationer, krukor och kuddar.+
När jag sitter i min trädgårdssäng kommer jag att ha min pion White Innocence under uppsikt, det är en pion som jag äntligen fått tag på i höstas från en plantskola i Tyskland,
Klose heter den.
.


.
På tal om önskningar, varje år så skriver jag en önskelista på vad jag ska söka efter under året.
En del hittar jag efter ett tag, andra får skrivas över på nästa års lista.
Det tillkommer alltid nya önskningar på listan, både som man ser under visningar i andras trädgårdar eller via något annat sätt.
På min lista i år står bla
Julrosor "Helleborus" i alla former och färger.
Storbladig vit kattfot "Antennaria alba".
Vitbrokig Bergenia "Bergenia variegata".
Solhatt med vitbrokiga blad "Enchinicea purpurea Praire Frost".
Jätteslide "Fallopia Japonica Devons cream variegata".
Heuchera "Frosted Violet".
Perenn Vallmo "Papaver Orientalis Diana"
Axbetonika vit "Stachy Spicata alba"
.


.
Detta är en liten del av det som kommer att ingå i årets jakt ;)
Brukar alltid säga-att i år ska vi inte köpa så mycket växter, men det struntar vi i när lustarna sätter i. Jag kan nästan få feber av begäret.
Mina allra största förväntningar måste jag nog ändå säga är alla härliga möten med andra trädgårdsmänniskor, genom föreningsträffar, besök i andra trädgårdar och våra egna trädgårdsvisningar.
Oavsett ålder så känner man en stark gemenskap i sitt intresse, det är så härligt att vara bland människor som är lika tokiga som en annan.
.
MVH Carina
.
Carinas thoughts around garden year 2008.
.
I hope the other "garderner" I share my garden whith can built some of the things I whant to have thise year.
I see the garden as our home and like to decorate it allmost like I do inside whith color and things in different rooms.
I allways want to have a bed in the garden, and now I have found one in white iron.
I shall put it so when I rest in it I can see my favorite peony White Innocence. right next to me.
Each year I write down a list on the plants I whant to have for the year, you can se them in latin above.
We allways say that- thise year we dont need to bye so manny plants-but when you realy whant a plant you cant stop yourself.
My biggest expeteations for thise year is the meeting whith other garden people bouth in gardenclubs. garden tours and our own garden tours we shall have thise year.
It dont matter your age it is the joy for gardening as counts
.
Carina


9 kommentarer:

Annalunda sa...

Vilka härliga planer...!!! Ja tänk att det är som ett gift det där med växter... *vill ha, måste ha, behöver!!* :) Sängen i vandrande skugga är ju bara sååå läckert... funderar på var jag kan ställa min... I grannskapet häromkring är det inte så många som delar vårt intresse för trädgård...ja det är iså fall tagetes på rad och tujor... :(
Tiddelipom ~Annie

Glädjekällan sa...

Visst är det härligt att drömma och när någon blir uppfylld är det lite extra roligt.
Önskar du julrosor och har lust och tid att vänta fror det för fullt under mina plantor. En del skall jag spara själv, men bara en bråkdel.
Hör av dig i så fall
hälsar
Birgitta

Anja C. Hill sa...

Vilka underbara visioner nedskrivna på så aptitligt sätt att snart börjar väl även "pragmatiska" jag att längta efter en säng i trädgården....!(Nä, försök att hålla dig till skitiga naglar - typ...;-DD)

mvh, Anja

Glädjekällan sa...

Carina
Vad frösådda julrosor får för blommor vet man ju tyvärr inte förrän de blommar;), :). precis som du har jag haft otur med en del. En sak är om man sår eller tar egna fröplantor men betalar man dyra pengar skall man också få valuta för dem, tycker jag. Lady och Joy hybrider skall nog vara relativt frösäkra om jag minns rätt men inte till 100%, har jag märkt. Tyvärr. Man skall nog köpa när man ser hur blommorna ser ut, även om det är dyrt.
Har varit i Kivik ett par gånger på julrosvisning så därifrån kommer en del av de jag har. Carina Larsson som tillsammans med sin man driver Ulriksdal på Kivik har varit här i Bohuslän och pratat julrosor ett par gånger och då brukar hon också ha plantor med sig.
Har också köpt en del hos J. Peters strax utan för Hamburg. Han har varje vår en fin julrosutställning och massor med läckerbitar. Du hittar honom på nätet under Alpine Peters.
Har du inte besökt Ystad och Åbergs trädgård har du något att se fram mot.
Rångedala har jag besökt några gånger men deras julrosor är extremt dyra tycker jag. Att betala 300-350kr kan gå men de tar ofta 500-600kr om jag minns rätt.
Som du märker går jag igång ordentligt när det gäller julrosor.
Själv tänker jag plantera små fråsådda plantor i grönsakslandet och så får de stå där tills de behagar blomma. Jag har ju lite dille på julrosor så här finns nog ett 40-tal. Alla har inte blommat ännu men i år kommer det knoppar i de flesta.
Och som sagt fröplantor finns det många av i år.
Hälsningar
Birgitta

Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie sa...

Det er kjekt å drøyme og planlegge hagen gjennom vinteren. Koseleg å lese det du skriv. Juleroser er vakre, det har eg også lyst på.

Takk for kommentar inne hos meg :)

Helsing Marie

Frida sa...

Tack det samma! Vad roligt att du hittade till min blogg. Vilka underbara blomsterbilder du har här. Det är inte så kul att bo hemma. Känns långt kvar till jag kommer få eget. Men jag hoppas det ordnar sig. Blev glad för det du skrev! Tack! Kram Frida

RANA sa...

Nu har jag glidit runt en stund till i bloggen. Härligt och inspirerande och seriöst och mycket läsvärt. :-D !!!!

Jag länkar; hoppas det är okej.

FRIDENS LILJOR.

Mary sa...

you're so right Carina - (joy of gardening) when the weather is nice I would rather be playing in the garden than doing my housework! Also, like you, I believe you can't have too many plants - there is always a little space you can fill up