söndag 18 januari 2009

Tulpaner...Tulips..

Nu säljs det Tulpaner i blomsteraffärerna för fulla muggar. Ett vårtäcken om något.
Ska man få så fin vårprakt i trädgården till våren gäller det att ha framförhållning....hm vilket vi inte hann med i år.

Now is the time when the Flower shops start to sell there Tulips, a big spring sign here in Sweden.
If you want tulips in your garden to spring you must plan early...hm something we dont have the time to in the fall.

En del av tulpansorter kommer snällt år efter år men dom flesta blommar ett gång och kommer med tur med bara bladen året efter.
Har aldrig riktigt förstått hur man ska göra med tulpaner.
En del gräver upp sina tulpaner efter blommningen och låter bladen vissna ner i ett torrt föråd och planterar ner dom till hösten igen....men vilka är det som kommer varje år i samma lök, vilka är det som sätter sidolökar som man ska låta växa till sig och som sen blommar efter några år?
Att vildtulpanerna sprider sig med sidolökar vet jag och att dom brukar vara duktiga på att sprida sig.

Some tulips comes nicely every year and if you are lucky they show there leavs the year after.
I have never understand how the tulips whant it.
Some people digg them up after they hade bloom and store them under the summer and digg them down again in the fall....but witsh one is it that you digg up and whitsh tulips do small bulps that needs to grow some ears and after that blooms?
I now that wild tulips spreed themselfs.

Problemet är ibland när man ska plantera nya lökar på hösten inte riktigt har koll på var dom gamla lökarna är och om dom tillhör den sort som kommer att blomma igen.
Några gånger har det hänt att en tulpan blommat ett år och sen bara kommit meed blad några år...sen helt plötsligt börjat blomma igen. Jag antar att det är dom små sidolökarna som vuxit till sig.

Some tiome it can be a problem when you shall put down new bulbs in the fall, it can be hard to remember were you put the old ones and if they are tulips that blooms several years.
Sometime I have notist that a tulip can bloom for one year and after that commes only leavs...but suddenly they starts to bloom again. I imagine that it is the small bulps who has grown up and starts to bloom.


Visst är det vackert med tulpaner i vas allafall under några dagar...men vackrast är dom på friland ute om våren och försommaren...eller hur.
Offcouse it is beautiful with tulips in a vase...but the finest place for them is outside in the ground...is it not.

Ken

18 kommentarer:

Roses and stuff sa...

Härliga bilder - man blir riktigt glad när man ser dem!
Katarina

Monica sa...

Inte visste jag att det är olika hur de kommer igen....det låter knepigt. Nåja får se om det dyker upp några till våren :)
Tjingeling
Monica

Linda Lunda sa...

Man får nog se dem som ettåringar... nästan.
Jag har sattsat på de botaniska ... de brukar komma år efter år... vare sig man vill eller ej.
Linda

Anja sa...

Det finns så himla mycket att säga om tulpanlökar - dessa tork -och värmekrävande på sommaren.
På er fråga om varför vissa bara blommar en gång och sedan aldrig mer är en svår fråga.
Om tulpanen kommer med bara blad kan man pröva att flytta dem på ett torrt och magert ställe och låta bladen vissna sakta ned.
Den värsta fienden för tulpaner är kylig och regnig sommar och varm höst. Då ruttnar lökarna och hinner inte bilda sidolökar.
Som sagt, det finns så mycket att säga om tulpaner att det går inte så här, i en kommentar skriva ner allt man kommer på.
Kanske borde någon skriva ett tulpaninlägg?

mvh, Anja

Mia sa...

Jaa underbart med tulpaner. Nu är ljuset och förhoppningsvis även värmen på väg tillbaka så vi snart får se dem ute också.

Kram Mia

Länninge Trädgård sa...

Jaa det är något visst med tullpaner.

Varma Hälsningar
Helen

lillakolonistugan sa...

Underbara tulpaner..Tack snälla Carina för dina boktips jag ska bege mig ut på nätet och söka reda på dessa, det finns ju så himla mycket att välja på så det var ju jättesvårt att välja,så då känns det tryggt med ett proffs
:-).Gratulera den "lille" tänk vad tiden går, det är inte klokt!Hälsa till Kensill att han kan få en virkbeskrivning av mej om han är rastlös he he många kramar Anne

Ester sa...

Hej! Nu har jag läst igenom hela er underbara blogg från starten! Det tog sin tid, men var helt klart värt den bortdomnade bakdelen! Tack för all inspiration - nu vårlängtar jag så att det gör ont. Men snart, snart är vi där med fingrarna i jorden och näsan i närmsta doftunderverk!
Må så gott
Ester

Mariaberg sa...

Åååå tulpaner- måste nog köpa några nu snart. kan inte vänta tills dom kommer upp i trädgården.
Hittade dig via Blotanical.

MB

Millan sa...

Tulpaner är underbara, de och penseer lovar en vår och begynnande sommar. Jag fick en blå Tulpansort som en vän köpt i Amsterdam som jag hoppas ska ta sig och kanske blomma några år, men men det vet man aldrig.

Det är vackra bilder som ni visar

Piondröm sa...

Ester:
Hej är det du Ester min trädgårdsbetong kompis???????
Isåfall: SAKNAR DIG SÅÅÅÅÅÅ!!!!!!
Hörde att du skulle ha trädgårdsvisning. BRA!!!!!Vi kommer!!!! Saknar din trädgård oxå, ska bli spännande att se vad ni hittat på sen sist.
Ha det bra, hälsa P och dina söta tjejer.
Kram Carina

Ester sa...

Jo, det är Betongester... Letar formar överallt och drömmer om plusgrader.. Har lite (mycket) ångest inför den där visningen, men visst ska det bli roligt också!
Ser bara plötsligt alla skavanker och tänker himmel - hur ska vi hinna? Saknar er också - fast det känns som jag har koll på er via bloggen, som jag tittar in på stup i kvarten.
Kramar till er båda!
Ester

Med fingrarna i (j)orden sa...

Ja tulpaner är några opålitliga rackare. Man får lära sig vilka som trivs i sin egen jord. Men säkert är att de inte gillar blöta svenska somrar. Å ändå kan man inte låta bli att älska dem... Fast just nu duger det rätt bra med buketter. Några fina sorter visar ni i alla fall.
Varma hälsningar Eva

Town Mouse sa...

Ah Ken, so beautiful. And do you realize tulips will only do well if it's been cold enough? Here in California, people stuff their fridge with tulips in the fall, then plant them in late fall. Of course, they bloom once and never come back unless you put them back in the fridge...Much better to live in a cold country.

Piondröm sa...

Ester: Det kommer att gå bra, ni har en underbar trädgård, alla kommer att älska den!!!!!
Vi ska ha föreläsning på STA. Jag mår illa av nervositet bara jag tänker på det. Vad kan vi tillföra proffsen????Men jag lovar att det är jätteroligt med visning, det ger så mycket. Ni kommer inte att ångra er.
Kram Carina

NinaH sa...

Ja, tulpaner är vackra... både inne & ute.
Jag är glad att vi inte längre har rådjur omkring huset... så man alls törs ha tulpaner!;-)
De mest trogna tulpanerna i vår trädgård är en gammal röd sort.(Även när vi hade mycket rådjur kring huset fick de stå ifred!) De röda är planterade för decenier sen. Av tidigare ägare. Vi hade själva kanske inte valt så`na. Men tack var sin trogenhet & den vårglädje de ändå sprider får de stanna!;-)
Av namnsorter bland "vanliga" tulpaner är det bara Mount Tacoma & Queen of Night som återkommer troget här.(Peppar, peppar...;-)...) Och så Tarda förstås plus några sorters enstaka, låga Kaufmann-tulpaner...
Jag tror att anledningen till att de nyare namnsorterna är så kortlivade beror på att de är så hårt framdrivna (gäller även Narcisser.)
Till denna vår har jag även satt Blue Diamond & Triumph Shirley... Nu ska vi se hur de beter sig åren framöver...;-)

Ester sa...

Tack Carina för uppmuntran! Den behövs...
Ni har massor att tillföra proffsen med ert stilsäkra sätt att skapa harmoniska trädgårdsrum och inte bara växtsamlingar! Det är en konst som bara blir svårare ju mer passionerad växtälskare man är. Att ni tillhör den skaran råder inget tvivel om för den som sett er blogg eller er trädgård.
Kram Ester

Anonym sa...

Hej

Jag har ett tips om en sak du kan skriva om på bloggen, kan du maila mig på offert@skandinaviska.nu så kan jag svara med lite mer information.

Mvh Jimmy