torsdag 8 januari 2009

I väntan på trädgården...Before the garden time..


Vad händer hemma hos Herr och Fru "Trädgårdsdrömmar" i väntan på att trädgårdssäsongen ska börja?
Här är det trädgård hela året om.
Även om det mesta i trädgårdsväg vid denna tidpungt handlar om längtan, drömmar, planering, dokumentation samt att läsa ny och gammal trädgårdslitteratur.
Diskutionerna handlar om:
-Vad ska vi hitta på för nya saker i trädgården i år?
-Vilka nya växter vill vi ha?
-Vad ska vi så?
-Trädgårdsvisningar?
-Trädgårdsresor?
Ohh...det finns mycket att prata om!!

What is hapening in Mr and Mrs "Gardendreams" home when they are wating for the garden season to begin.
Here in our home it is about garden almost the whole time, even if it right now is about planning, dokumations and reading old and new garden literature.

Clematis "Marmori"

Planering.

Planering är bra, men det tenderar ofta att vi inte håller oss till den.
Som de spontana och lustfyllda personer vi är så kan det bli helt nya saker som händer under tidens gång.
Man hittar andra saker, växter som man inte visste att man ville ha (vilket sker ganska ofta).
Det är så härligt!!

Planning

Planning is good, but it is hard to follow. Like the spontanious people we are can it be completely different. You find new things, plants that you dont think you needed (rather often as a matter of fact). It is so wonderful!!

Paeonia lactiflora "Circus Circus"

Förkovring och inspiration.

Vi läser en hel del. Herrn i huset är den som lagrar den mesta informationen om skötsel, växtsätt och var plantorna är planterade.
Frun håller reda på vad växterna heter, sår och sköter trädgårdsbiblioteket dvs bokföringen av växter med namn, bild och när och var dom är köpta. Letar efter nyheter som vi vill ha.
Vad läser vi då?
Mycket fakta böcker om växter som intresserar oss. Det är bra med böcker som handlar om en speciell växtgrupp tex "Rhododendron" av Nils Skjöldberg. "Magnolia" av Jhon Lennart Söderberg och Ann-Marie Åsheden. "Pioner" av våran bloggkompis Eva Robild på http://medfingrarnaijorden.blogspot.com/.

Insperations.

We read a lot.
Mr in the house is the one who now how the plant wich to be plant and how they groow and were they are planted.
Mrs is the one who now the name, when and were they are purtch and keep the garden library intact and look for new plants that we want in our garden.

Det allra bästa är att läsa om andra trädgårdsmänniskor och deras trädgårdar.
Där har vi "Trädgårdsliv" av Christina Fryle och Inga Wellenquist.
Den är utgiven av STA (Sällskapet trädgårdsamatörerna) där vi oxå är medlemmar sen år 2000, en undebar bok om underbara trädgårdsmänniskor och deras trädgårdar.
När man vill plåga sig lite extra med längtan och drömmar ska man läsa Hannu Sarenströms bok "Vårkänning" den är nästan sönderläst.
Favoriten för oss som älskar färg och bladformer är boken "Foliage" av Nansy J.Ondra som är aktiv på två trädgårdsbloggar i USA, en av dom är http://hayefieldhouse.com/.

The best is to read about outher garden people and there gardens and to get insperation and knowledge about plants and everything in the garden, for exemple Nancy Ondras "Foliage", a wonderful book with lots of insperations and beautiful fotos.

Carina

22 kommentarer:

Nan Ondra sa...

Your snowy garden is lovely, Ken and Carina, but it was also a treat to see those beautiful blooms (particularly that peony). And I'm so honored that you found my foliage book to be an inspiration!

Petra sa...

Alla längtar vi till våren och värmen, att dagarna blir längre. För min del är jag redan sysselsatt med nya trädgårdsprojekt, inomhus. Igor kväll har jag planterad dem nya sticklingar av olika sorters brugmansia, nu tycker jag att saisongen är tjuvstartad, kunde inte låta bli. Jag tar nu en rejäl paus från bloggen fastän jag kommer att kika in lite här och där, men tiden räcker inte till för mycket just nu.
Skall prioritera lite bättre.
Jag önskar dig och Ken en underbar tid.
Kram, Petra

Monica sa...

Tänk att trädgården finns i tankarna mest hela tiden...även om man bara har en liten....Bra tips på trädgårdsböcker ni ger :)
Tjingeling
Monica

Anja sa...

Ofta har jag skrytit att jag är inte avundsjuk av mig, MEN, det är fel! Jag är superavundsjuk på ert samarbete!
De vackraste trädgårdarna jag har besökt har alltid varit ett verk av två. (Nu är det ju inte så att jag har sett alla fina trädgårdar där det bara är en som håller på, men det gäller utifrån mina "empiriska" trädgårdsstudier att det ofta är två för att det skall bli riktigt fint - om det handlar om en större trädgård!).

Ha det så gott!mvh, Anja

Glädjekällan sa...

Carina och Ken!
Nu har jag gjort ett försök till bloggsvar men det bara försvann. För att vara säkrare på nästa svar skriver jag det i Word, sparar och klistrar in.
Precis som ni planerar jag en del, men min planering håller nästan aldrig. Försöker fundera ut hur jag vill ha det med krukplanteringarna redan nu, men det är så mycket som lockar. Kanske får det bli lotten som avgör! Eller hur långa plankor Sune har på garagevinden.
Böckerna ni tipsar om har jag nästan läst allihop. Härliga och entusiasmerande!
2 boktips har jag som jag vill skicka vidare. Längtans Blommor av Karin Berglund. Hon skriver så man riktigt känner doften, ser växten framför sig och upplever längtan. Längtan efter den vår, sommar, höst osv , som komma skall. Vilken årstid är inte så viktig, det är längtan som gäller och längtan är, tror jag, en av de viktigaste bitarna i trädgårdspaketet.
Har ni inte läst Ground Cover Plants av Margery Fish så kan jag rekommendera den. I alla fall om man som jag inte tycker om naken jord, sand eller gruspartier utan gillar djungelkänslan i en trädgård. Hon, Margery Fish, tycker jag, har förmågan att förenkla och göra trädgården hanterbar. Det behöver inte bara vara ogräsrensning utan med rätt marktäckande växter kan den vara verkligen arbetsbesparade och njutbar. Om man nu med njutbar menar att man inte måste gräva, rensa ogräs eller plantera om!
För mig är njutbar = gräva, kanske flytta, hitta en bättre plats, en plats där färgerna stämmer bättre … osv… förändring, ….
Önskar er en riktig trevlig helg!
Birgitta

Tulipa sa...

Vilken vacker bild på er trädgård under snötäcket!
Resan mot det nya trädgårdsåret har bara börjat!
Ha det bra!
Hälsningar Tulipa

lillakolonistugan sa...

Jeg ser er framför mej med brasan tänd och näsorna i fina böcker och högläsning...jag förstår att ni längtar till våren, det gör vi förvisso också men vi är i startgroparna och gräver mest och undrar om det kommer upp något i år..Ha en skön helg kram Anne

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack för den gulliga hälsningen och länken och för att ni gillar min pionbok. Det blir jag särskilt glad av att höra från några som verkligen kan pioner.
Lycka till med planeringen - det måste vara härligt att vara två i familjen med samma intresse!
En bok som jag läst om många gånger är Leva med trädgård av Ulla Molin.
Eva

Piondröm sa...

Nan Ondra: Thanks!!! We love your book!!!!

Petra: Väntar med spänning att få en glimt av dina fantastiska alster.

Monica: Nu har snön smält bort, så då blir man ju ännu mer vårsugen.

Anja: Tack!!! Ja det är härligt att vara två om trädgården. Vi vill ju lägga vår tid på samma sak.
Vi är de bästa vänner (ovänner ibland) Men det vi bestämmer tillsammans blir alltid det bästa.
Jag är så glad över min Ken.

Birgitta: Tack för ditt långa inlägg!!!!och tack för boktipsen.
Jag har läst Karin Berglunds böcker och dom gillar jag jätte mycket. Margery Fish har jag inte läst, men ska absolut försöka få tag i den boken. Hon har en fin stjärnflocka uppkallad efter sig om jag inte minns fel. Den är lite söt......

Tulipa: Snön är borta nu.....Man går och kollar som bara den om det har hänt något sen man tittade sist...men icke...

Lilla kollonistugan: Ja du känner oss väl Anne. Jag brukar ju faktiskt ha högläsning för Ken ibland. Jag kan till och med läsa inköpslistan från förra året högt innan vi går och lägger oss. Sen sover vi så gott och drömmer härliga drömmar om hur allt kommer att ha växt till sig till i år.
Vi är knasiga men vi trivs med det.

Med fingrarna i jorden: Jo vi gillar dina böcker jättemycket, allihopa, men speciellt pionboken eftersom vi älskar pioner. Du har ett sätt att skriva som höjer upp ämnet till en högre nivå.
Ser såååå... fram emot perennboken.

Kramar till er. Carina

Barbara sa...

Everything here starts (and started !) with books too. There is nothing better than planing for Spring and summer when it is so cold and frosty outside ;-) !

Hjärtat Mitt sa...

Visst är detta en period som verkligen behövs oxå, med planering, drömmar och längtan.
Jag har inte börjat att så än, men snart att det dax att skaffa såjord och smutsa ner naglarna igen :) SÅ härligt.
En resa till Tyskland är inplanerad med STA. Jag hoppas verkligen att det blir folk tillräckligt som vill följa med den här gången.
Öppna trädgårdar i Skåne är färdigbokat. Det blir en del nya trädgårdar att besöka. Det ska bli spännande.

♥♥♥♥♥ Mari i Marieholm

Annika Christensen sa...

Ja ni är några fantastiska trägårdsmänniskor!
Jag önskade så att Staffan också var lite mera intresserad av trädgård. Men jag gillar ju inte jeepar och motorcyklar så det är som det är med det.
Det skall bli så spännande vad ni har för er framöver.
Ni vet att det finns lite spännande trädgårdar i min närhet??
Evas pionbok är underbar!!
Ha det gott
Annika

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Så, då har jag ännu en pion på måste-ha-listan: Cirkus Cirkus...så vacker den är på er bild! :o)
Ha det så bra,
Lydia

NinaH sa...

Jag satt just med bilder av mina t-böcker & planerar ett inlägg med dem (om inte idag så i veckan...!;-) Ja, det är härligt att ägna den här tiden åt att "bilda" sig & låta sig inspireras! Både via böcker, kataloger & IT!

Betty sa...

Vad mysigt det låter med era planeringsdiskussioner kan tänka mig hur det låter runt ert middagsbord.
Läcker vinterbild från er trädgård o roligt med fågelperspektivet.

Hoppas ni får en fin vecka !
Kram Betty !

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Sant, vi trädgårdsälskare är aldrig sysslolösa. Jag behöver vintervilan, skönt att ligga i soffan och läsa trädgårdsböcker. Kram.

Karin A sa...

Vilken härlig beskrivning av trädgårdslivet/två riktiga trädgårdsmänniskor! :) Tänk så bra ni kompletterar varann. Härlig bild både på er vinterträdgård och den fina pionen. Ha det gott! Kram Karin

Northern Shade sa...

I enjoyed seeing the overhead view of the garden. It allows you to put the pieces together and see the layout, a bit like a garden map.
You have lots of interesting areas to see in the garden, even in the winter. It looks pretty outlined in white.
I love planning, making lists, and researching. Of course, tracking down and finding the plants when you want to plant is another detective search.

Tyra in Vaxholm sa...

Hej på Er, januari är verkligen längtans och väntans tid. Men snart sätter det fart...
Värme och sol står nog väldigt högt i kurs hos fånga just nu. Det står i alla fall högst upp på min önskelista.

Ha det bra

mvh Tyra

Jan (Thanks For 2 Day) sa...

HI Carina, I don't think I've ever visited your blog before...it's very pretty. You and the 'Mr' have a good working relationship when it comes to the garden, it sounds like:) My husband isn;t interested so I do it by myself:( Oh well. You are right about taking time to read a lot, and look for ideas from others. Even going to others' blogs is so helpful. I love the ideas I find, and yours is one of them that I'll remember. Jan

växthusmadam sa...

Hittade er trädgård på bild på Anjas sida och blev så inspirerad! Vilka underbara bilder och vilka fina speljeer av olika slag! Tack för härlig inspiration så här i vintertid!
Hälsningar, Växthusmadam

Yolanda Elizabet sa...

Inspiration is so important when we are creating our own gardens and inspiration can come from a lot of things. Lately I've been very inspired by all the lovely garden blogs I've found on the internet, including yours and your wonderful garden.

Have a great weekend!

Kram, Yolanda