onsdag 25 mars 2009

Al janna


Al janna betyder paradis samt trädgård i samma ord på Arabiska. Det fick jag lära mig av vår dotter idag, som läser historia. Nu hade turen kommit till de persiska trädgårdarna och dess inverkan på historien.
-Kan du tänka dig mamma de persiska mattorna kom till av den anledningen att man vävde dom med blomster slingor för att man skulle bli påmind och hålla trädgården vid liv i sitt sinne året om.
Jo det kan man ju verligen förstå, men det krävs bra många mattor för att trösta min längtan.


Deras trädgårdar skapades för människan för att vara nära gud. Det gudomliga genomsyrade varje blomma, blad, vatten samt djur. Här är vår trädgårds andliga punkt. Här finns alla goda känslor samlade. Jag tror på det goda, sen kan vi kalla det vad vi vill .

Att man mår bra av trädgård, det vet ju alla vi som håller på med det. Men vad är då en paradisisk trädgård? Genom historien har man haft olika synsätt, och tur är väl det för det har ju gett oss massor av influenser att skapa delar av det som tilltalar oss själva. Det är det som är paradiset.
Här är en liten del av vårt paradis. De gamla Perserna ansåg att vi människor inte skulle göra saker perfekta, ( Hur man nu skulle kunna lyckas med det i en trädgård??????) (huu så hemskt)
Det var en synd att som människa sträva efter perfektion, för det var ju endast Gud som kunde göra det.


En befriande tanke, och tillslut.....Tack Gud för att du gav oss denna perfekta skönhet, där vi kan hämta kraft...men kan du vara snäll att skynda på lite.....Jag har inte ens en endaste liten krokus att visa upp här på bloggen, trots att de flesta av våra bloggvänner har både det ena och det andra att visa upp.
Carina

16 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilken fin trädgård du har.
Visst vill jag att det skall bli vår snart men sedan får det gärna stanna upp så att jag hinner njuta av allt det som händer.
Helt plötsligt är sommaren här ,med mygg och allt annat otyg.
Den finaste tiden är ju försommaren.
Ha en fortsatt bra vecka

Gunilla

Ninni sa...

Du er ikke alene om føle at du er den eneste uten en liten spire i haven, her er det fremdeles massevis med sne. Enda vi bor syd for Oslo og pleier å ha ganske tidlig vår. Jeg har fulgt med bloggen din en stund, og må si du har en svært vakker hage :)

Jema Rose sa...

Vilket fint inlägg..!

Ljuvliga bilder...

: )

STOR kram,

Jenny

<3

Glädjekällan sa...

Vackert och intressant inlägg, Carina. Tror också på de goda krafterna, skaparlusten och glädjen.
Skall jag skicka dig en krokus?
;-)))
Ha det gott
Birgitta

Karin A sa...

Vackert och nästan poetiskt Carina! Det som är perfekt för dig är det perfekta. Håll ut - snart kommer våren även till er.

Kram Karin

Sara sa...

Till mig kom våren och försvann igen ?! Ibland får man helt enkelt träna upp tålamodet ;o)
Perserna hadde säkert problem med värmen istället..

Anonym sa...

Hej Älskling!
Från Thailand

Piondröm sa...

Hej Linda!!
Jag vet var dina julrosor bor....
Mohaha.....

Växthusmadam sa...

Åh så vacker trädgård du har! Jag förstår att din "andliga" plats är en njutning att vistas i. Statyn du hade är underbar - vem har gjort den???
Ja, det är tur att man kan surfa runt lite och titta på fina bilder på bloggar nu när snön ligger och kylan biter.....
Tack för härlig sommarkänsla!
Växthusmadam

Piondröm sa...

Min gravida ängel har Yvonne Järbur gjort, efter önskemål från mig. En otroligt duktig keramiker, som gör saker som träffar mig rakt in i hjärtat. Googla hennes namn så får du se lite vad hon gör.
Carina

Anonym sa...

Här finns inga krokussar heller:-(
Åh skall du på julrosjakt hos Linda så följer jag med,vi får passa på nu,fniss fniss....!
Förresten så hoppar jag nog det, för jag skall ju till Kivik på JULROSFESTIVAL i april!!
MVH MLK:-))

Yolanda Elizabet Heuzen sa...

As long as there have been people, there have been gardens as well. What should we do without our little heavens/paradises on earth?

Kram, Yolanda

Piondröm sa...

Hej MLK
Vi ska oxå på julrosfestivalen...
Visst ska vi handla..hi..hi..hi
Carina

Anonym sa...

Ja mina låter ni bli....
Linda

Danielle sa...

Åh, mamma kan du tänka dig, jag och David var faktiskt på Trädgårdsföreningen (ja, du läste helt rätt) och där var det fullt med snödroppar och krokusar! Men de fryser nog lite nu, massa med snö här i Göteborg

lillakolonistugan sa...

Är hos Amanda i Linköping och här är snö upp till vaderna..inga snödroppar eller annat här inte... Tur att det finns loppisar även här haha...så nu får jag kånka kassar med 3 tåg byten..men är man en lopploella så är man...det var ett vackert inlägg du gjort Carina/ Kram Anne